Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec pieprzny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 3
sól do smaku
marchewka 3
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
indyk 70 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec pieprzny

Pasek udźca rozkładamy , ewentualnie nacinamy tak, aby taki pasek powstał. Następnie wewnętrzną cześć smarujemy oliwą wymieszaną z solą i posypujemy lekko potłuczonym w moździerzu pieprzem. Układamy plasterki czosnku, słupki marchwi i udziec zwijamy w rulonik. W razie potrzeby obwiązujemy nitką. Zewnętrzną cześć smarujemy solą i papryką i odkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Potem mięso wkładamy do rękawa i do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 1-1,5h. Na ostatnie 45 minut udziec wyciągamy z rękawa i polewamy od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec pieczenia można dorzucić lekko gotowane ziemniaczki, aby wspólnie podpiekły się z mięsem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena13 17.05.2012 14:45
przyznam że jeszcze tak świetnie wyglądającego udźca nigdy nie widziałam;))
ben-ka 10.05.2011 07:04
Miód na moje serce:) a Tobie gratuluję! wspaniale wygląda.
MAR3STA 13.04.2011 18:44
rewelacyjny ten udziec, zrobię taki;)
Agnieszka_B 10.04.2011 12:07
Ciekawa propozycja:)
iwa643 10.04.2011 08:15
smaczne
pawel6 10.04.2011 07:51
Super pomysł!!
agnieszka137 09.04.2011 23:34
super porcja:)
misia53 09.04.2011 22:51
rewelacja
Jolanta_P-S 09.04.2011 22:04
wygląda wspaniale
pacpaw 09.04.2011 21:38
zapomniałem dodać, ze inspiracją do wykorzystani udźca indyczego był przepis http://www.doradcasmaku.pl/przepis/120587/pieczony-udziec-z-indyka-.html w księdze ben-ki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak