Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa szczawiowa z lanym ciastem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar z kości 500 g
szczaw 50 g
włoszczyzna 50 g
marchew 50 g
mąka 2 g
śmietana 50 g
tłuszcz 10 g
sól
Lane ciasto:
mąka 20 g
jajko 2 sztuk
sól

Przepis i sposób przygotowania na: zupa szczawiowa z lanym ciastem

Do wywaru z kości dodać rozdrobnione warzywa, posolić i gotować. Przebrać szczaw, dokładnie opłukać, udusić pod przykryciem na tłuszczu, po czym przetrzeć przez sito. Przygotować lane ciasto: jaja wbić do garnka dodać szczyptę soli, mąkę i dokładnie wymieszać- wlać do wywaru przez durszlak, dodać śmietanę i doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 09.04.2011 17:28
podawałam z jajkiem na twardo, ale z lanym ciastem - brzmi ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak