Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z lina

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lin 1 kg
olej 4 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
sól
pieprz
papryka mielona
majeranek
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z lina

Lina sprawić, opłukać. Odfiletować, podzielić na dzwonka. Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar. włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w cienki makaron i udusić na 2 łyżkach oleju. Wywar odcedzić, zalać nim warzywa, zagotować. Filety pokroić w cienkie paski, oprószyć mąką, obsmażyć krótko na ostrym ogniu w 2 łyżkach oleju. Dodać do wywaru z jarzyn razem z tłuszczem. Doprawić solą i pogotować na małym ogniu przez 20 minut. Flaczki zagęścić śmietaną rozmieszaną z łyżeczką mąki. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i papryką. Na wierzch dać posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak