Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki I

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg.
cukier 1 szkl
margaryna 4/5 kost.
mleko 1/2 l
drożdże 10 dkg
sól szczypta
Do smażenia
smalec 1/2 kg
olej 1/2 l
Do posypania:
cukier waniliowy
cukier puder
marmolada
żółtko jajek 1 szkl.
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pączki I

jajka ubić z cukrem na parze,mąkę przesiać dodać ubite jajka,mleko,sól,roztopiony tłuszcz i wszystko dokładnie wyrobić ręką aż będzie odchodzić,na koniec dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i wyrobić na sam koniec dodać rum lub spirytus i wymieszać,po czym odstawić do wyrośnięcia,następnie wykładać partiami na stolnicę wałkować ciasto grubości palca i wycinać szklanką krążki na każdy nakładać marmoladę i przykryć drugim krążkiem po czym dokładnie sklejać brzegi układać na lnianej ściereczce posypanej mąką by wyrosły,do płaskiego naczynia wlać olej i smalec rozgrzać i piec wyrośnięte pączki z obu stron na złoty kolor,na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 07.11.2013 08:59
uwielbiam, pycha
IKrakowianka 20.06.2013 22:14
bardzo smaczne
Wacław 30.04.2013 09:44
takie pączki to mogę jeść czesto :)
ziutula
ziutula 10.11.2011 09:12
czasem dobre pączki z chęcią zjem...
Angelika10 03.10.2011 23:39
Palce lizać ;)
Izabela/bella81 25.08.2011 08:48
pycha
MAR3STA 10.04.2011 22:18
pycha pączki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak