Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klaps w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso 100 g
bułka 15 g
jajko 2 sztuki
cebula 30 g
olej 15 g
sos
Wywar: 30 g
koncentrat pomidorowy 10 g
cebula 12 g
tłuszcz 5 g
mąka 5 g
śmietana 30 g
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: klaps w sosie pomidorowym

Mięso oczyścić z błon i kości, pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć. Do zmielonej masy dodać jaja i przyprawy, wymieszać. Z masy mięsnej formować podłużne kotleciki. Do wąskiej formy wlać część oleju, umieścić w niej pieczeń, polać pozostałym olejem. Piec w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia dodać sos: cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu. Koncentrat dodać do cebuli i dusić pod przykryciem. Zimny wywar rozmieszać z mąką, dodać do sosu i zagotować. Dodać śmietanę i przyprawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak