Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okra w pomidorach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okra 400 g
ocet 2 łyżki
czosnek ząbki 3 sztuki
pomidory z puszki pokrojone 200 ml
mielona kolendra 1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
natka pietruszki 1 łyżka
cebula 1/2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Okra w pomidorach

Umyj okrę i odetnij twarde końcówki. Pokrój okrę na kawałki o długości ok. 2 cm. Zagotuj ok. 1/2 litra wody, dodaj ocet. Wrzuć przygotowaną wcześniej okrę i gotuj ok. 3-4 minuty. Okrę wyjmij z wody i opłucz.

Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj kolendrę. Po chwili dodaj pomidory z puszki i okrę. Oprósz całość solą i pieprzem, dodaj cukier trzcinowy i gotuj przez ok. 10-15 minut. Na końcu do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 01.05.2014 21:39
bardzo są smaczne
Rafał10 23.05.2012 08:38
Ja również nigdy nie próbowałam okry, koniecznie muszę wypróbować...
Jolanta40 23.09.2011 10:43
Nigdy nie jadłam okry, jestem ciekawa jak smakuje
MAŁGORZATA108 08.04.2011 22:03
Muszę koniecznie wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak