Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek cukrowy z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 200 g
groszek cukrowy 100 g
czosnek ząbki 3 sztuki
ocet balsamiczny 2 łyżki
soczewica 1 szklanka
cebula 1/2 sztuki
oliwa 6 łyżek
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek cukrowy z pieczarkami

Opłukaną soczewicę gotuj w 1,5 szklanki wody przez ok. 30 min. (aż soczewica wchłonie całą wodę). Pieczarki pokrój w plastry grubości ok. 3-4 mm. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na ok. 5-10 min przed zakończeniem gotowania soczewicy, zacznij gotować groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek i usmaż cebulę na złocisty kolor. Na oddzielnej patelni smaż pieczarki na pozostałej oliwie. Dodaj czosnek i smaż całość, a po ok. 3 min. (pieczarki powinny się lekko zarumienić) dodaj ocet balsamiczny i wymieszaj składniki. Do pieczarek dodaj ugotowany groszek cukrowy. Całość oprósz solą i pieprzem.

Do ugotowanej soczewicy dodaj usmażoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Oprósz soczewicę pieprzem i wymieszaj.

Sałatkę pieczarkową podawaj na ciepło, w towarzystwie soczewicy:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 12.11.2011 23:07
fantastyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak