Placek makowy

Placek makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8
  • mak

    30 dkg
  • mąka

    1 łyżka
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Wszystko ubijać po kolei tak jak na biszkopt.
Masa:
3 całe jajka, 1 szkl. cukru - ubijać na prze. Jak wystygnie utrzeć z 1 kostką margaryny. Masę wyłożyć na wierzch placka, na masę dać wiśnie drylowane, a na nie polewę.
Polewa:
1/2 kostki margaryny, 6 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody - zagotować i wystudzić, polać placek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat