Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec biszkoptowo-bezowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier 200 g
mąka 100 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
słodka śmietana 30% 1 l
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
usztywniacz do bitej smietany 1 opakowanie
dżem z czarnej porzeczki 2 słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec biszkoptowo-bezowy

6 jaj rozdziel na białka i żółtka. żółtka przełóż do miski dodaj 2 jajka i połowe cukru. ubij na gęstą pianę.Dodaj mąkę i proszek dopieczenia i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z resztą cukru. Papier do pieczenia złóż na 3 różne części. Każdą z tych części też złóż na 3 równe części. Na papierze powstaną zagięcia, które stworzą 9 idealnie róznych pasków. Używając rękawa kuchennego wyciśnij maeę bezową na 5 pasów na papierze do pieczenia. Pomiędzy pasy z bezy nałóż łyżką cisto biszkoptowe. Wstaw na 15 min. do piekarnika. Pokrój płat na 3 równe części.
Ubij śmietanę z usztywniaczem, cukrem pudrem i kawą. Na półmisku ułóż pierwszy płat ciasta papierem do góry i delikatnie go zedrzyj. Cienko rozsmaruj dżemem i nałóż warstwę bitej śmietany. Ułóż następną warstwę ciasta, przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Posmaruj resztą bitej śmietany całe cisto, udekoruj owocami i czekoladą. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 06.07.2012 09:24
pyszne
iknkirke 08.01.2012 14:30
mniam
ilka_86 27.07.2011 08:48
świetny przepis
malaczarna23 04.06.2011 10:35
świetny
pigila
pigila 21.02.2011 10:22
super
marzena06 23.12.2010 15:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak