Pierogi z kaszą gryczaną, serem i czosnkiem niedźwiedzim

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • żółtko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • kasza gryczana

    100 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek niedźwiedzi 

    3 łyżki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • woda

    0,5 (gorąca)
  • twaróg

    300 (wiejski)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.

FARSZ: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku i posiekany czosnek niedźwiedzi. I jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzegi formując pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

29.04.2014 09:42
Takich nie jadłam

Klausia

10.02.2014 11:32
pomysł niebanalny, ekstra :)

czekoladka_m

01.02.2014 13:31
Pyszne na pewno są:)

Iwusia

15.01.2014 23:11
fantastyczne

jordi

02.09.2013 08:47
wyglądają smacznie

jeta72

10.05.2013 08:44
smaczne pierożki :-)

alaaa

26.03.2013 22:48
piękne masz te pierożki

misia53

07.08.2012 12:20
och to moje ulubione .... robię częcto tylko bez " niedzwiedzia" hihi.,..bo nie mam....

jozefinach

14.05.2012 00:40
Uwielbiam pierogi.

Sarenka

08.01.2012 18:38
Ładniutkie - z kaszą gryczaną pierogów nie jadłam, ale chętnie spróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat