Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z jablkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 100 g
mleko 1 szklanka
woda letnia 100 ml
żółtko jajek 4 szt
margaryna Kasia 250 g
cukier 4 łyżka
jabłko 4 szt
cynamon 1 łyżka
cukier 2 łyżka
cukier puder 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z jablkiem

Margarynę roztopić i ostudzić.
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, posypać 4 łyżkami cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka, wodę, margarynę i wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wrzucić je do miseczki, dodać cukier i cynamon i lekko przemieszać celem pokrycia jabłek mieszanką.
Gdy ciasto wyrośnie chwilkę je wyrobić, następnie wałkować placki o grubości około 1/2 cm, naciąć na cztery części.
Na szerszej części każdego kawałka ciasta układać po kawałku jabłka, zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Odstawić rogaliki do wyrośnięcia, gdy wyrosną piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 10.12.2011 08:08
cudne rogaliki pod białą słodką kołderką
Margo1 25.04.2011 10:46
ekstra rogaliki
Margo1 25.04.2011 10:46
ekstra rogaliki
accee 09.04.2011 22:01
Extra
ewasylwia 08.04.2011 17:33
pyszne muszą być
Dorota59 08.04.2011 12:48
bardzo takie lubię
SmacznaPyza 08.04.2011 10:32
bardzo zgrabniutkie Ci wyszły :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak