Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka smażone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 1 sztuka
ziemniak 1 kg
olej 2 łyżki
woda 3 litry
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka smażone

gotujemy ziemniaki najlepiej wcześniejszego dnia, ziemniaki mielimy przez maszynkę. mielone ziemniaki kładziemy na stolnicy dodajemy jedno jajko i powoli mąkę i gnieciemy aż ciasto będzie dobrze się odklejać od rąk gdy ciasto będzie gotowe odkroić kawałek ciasta i wałkujemy wałeczki i kroimy kawałki o średnicy 1,5 cm. jak wszystko będzie gotowe wkładamy do gorącej wody posolonej gotujemy aż wypłyną na wierzch. wyciągamy sitkiem rozgrzewamy patelnie dodajemy zimne kopytka można je przekroić na pół ja lubię takie małe i smażymy aż się przysmażą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak