Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawole oko

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
masło 250 g
cukier 3/4 szkl.
gęsta śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 szt.
cukier waniliowy 1 szt.
powidła śliwkowe według uznania
kakao 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
bakalie według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Bawole oko

Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia posiekac z masłem, dodac cukier, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, do jednej dodac sodę i kakao.Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć jasne ciasto, posmarować powidłami. Ciemne ciasto podzielić na 24 lub 32 części i uformowac z nich kuleczki, do każdej włożyć bakalie. Gotowe kulki układać na powidłach. Piec ok. 50 min. w temp. 180-200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 05.01.2017 12:30
Całkiem fajnie wygląda i pewnie też dobrze smakuje.
pawlito 18.05.2014 10:12
zjadł bym sobie teraz takie
Pani Domu 16.10.2013 16:16
fajny placek
Krystyna32 03.06.2013 19:11
bardzo apetyczne :)
rjustysia 11.12.2012 12:21
Wygląda fantastycznie! Bardzo chętnie upiekę takie ciasto.
pierniczkowo 29.09.2012 11:40
uwielbiam takie ciacha:)
mariel78 09.09.2012 20:13
super
Marta1986 09.01.2012 00:16
apetyczne:-)
Grażyna13 12.06.2011 14:18
Ciekawy przepis :)
RenataZ-et 07.05.2011 23:29
ale apetyczne ciacha!
Grazyna0211 08.04.2011 14:46
super jest to ciasto
Nina7 08.04.2011 10:00
znakomicie wygląda:)
1j1o1l1a1 07.04.2011 19:24
bardzo efektowne...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak