Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami i żurawiną

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały
brzoskwinie
mąka
śmietana kremówka
masło
cukier
jajko
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami i żurawiną

składniki:
CIASTO: 1 i 1/3szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250ml)
100g zimnego masła
1/3 szkl. cukru drobnego
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ew. 1 łyżka lodowatej wody
MASA: 1 kg sera białego półtłustego Piątnica
150g masła
2/3 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki posiekanej drobno skórki pomarańczowej z syropu
1/3 szkl. suszonej żurawiny
100g śmietany 36% Piątnica
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 puszka 850g brzoskwiń w syropie

sposób przygotowania: CIASTO: mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami aż nie będzie większych grudek. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto - gdyby było zbyt suche dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min.. Tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia - na spód wyciąć krążek średnicy dna a na boki pasek szerokości o 1-2cm. większej od wysokości formy i długości równej obwodowi. Zimne ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Z 3/4 ciasta wylepić dno z małym rantem a z reszty wyciąć wzorki małą foremką do ciastek i na razie odłożyć. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 10 min. żeby się ładnie zrumieniło.

MASA: Ser zmielić dwa, trzy razy w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puch. Stopniowo dodawać zmielony ser i jajka a następnie budyń oraz posiekaną skórkę i żurawiny. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką.

Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowy co zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Pokroić je na cząstki i ułożyć na podpieczonym, przestudzonym spodzie. Na owoce wyłożyć masę serową dokładnie nakładając ją szczególnie między brzoskwiniami. Na wierzchu masy delikatnie ułożyć wycięte figurki z surowego ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec ok. 45 min.. Jeśli będzie się Wam wydawało, że wierzch sernika zbytnio się rumieni to przykryjcie go arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku na 15 min. i lekko uchylamy drzwiczki a wyjęciu z piekarnika odstawiamy żeby wystygł z formie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.06.2016 10:13
pyszny sernik
IZABELA29 15.03.2016 12:02
chętnie taki zrobie
pestka 09.12.2015 10:21
wyglada bardzo smacznie
ben-ka 10.10.2015 09:27
Smakowicie wygląda Twój serniczek !
JulkaTomeczek 24.08.2015 23:26
Wygląda bardzo apetycznie
Aneta25 14.08.2012 09:22
rewelacja
sara1 21.04.2012 16:20
apetycznie i smacznie wygląda ten sernik
SmacznaPyza 19.02.2012 16:34
ekstra, ekstra, ale wyczerpujące komentarze....
ewaa 18.02.2012 22:29
ekstra
Misia90 04.09.2011 12:08
ekstra
Marysia 04.09.2011 09:41
super
Karolina69 04.09.2011 09:34
fajne
Grażyna13 31.05.2011 14:59
Ale pyszności :)
Karolcia12 23.05.2011 15:12
takiego sernika jeszcze z żurawiną nie próbowałam
Karolcia12 23.05.2011 15:12
takiego sernika jeszcze z żurawiną nie próbowałam
ben-ka 20.05.2011 17:27
Dobrze,że mam sernik z rosą:) inaczej lizałabym ekran !
SmacznaPyza 10.05.2011 14:07
piekąc ten sernik kolejny raz zamiast budyniu dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii - wyszło równie dobrze a może nawet lepiej :-)
Agnieszka_B 08.04.2011 12:08
Wspaniale wygląda i tak też pewnie smakuje:)
Katarzyna/kate1980 07.04.2011 17:09
cudny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak