Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż
kukurydza konserwowa
papryka czerwona
majonez
śmietana
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa

składniki: ryż gotowany 1 szklanka
pokrojona pierś z kurczaka, wędzona i parzona 1/2-1 szklanka
papryka czerwona 1/2 strąka
kukurydza konserwowa 100 g
ananas konserwowy 4 plastry
jajko na twardo 1-2 sztuki
seler naciowy, młode łodyżki 3-4 sztuki
szczypiorek cienki 1/2 pęczka
natka pietruszki kilka gałązek
koperek kilka gałązek
śmietana Piątnica 18% 4-5 łyżeczek
majonez 2-3 łyżeczki
1 łyżeczka octu jabłkowego
do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona

sposób przygotowania: Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę paprykę, jajko, ananas i wędlinę oraz łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z majonezu, śmietany, octu jabłkowego i przypraw - papryki dodałam dość dużo żeby sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.

Moja rada - kukurydzy i ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo ryż wchłonie wilgoć i sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 09.03.2012 07:31
ładnie wygląda
Misia90 05.09.2011 20:08
ekstra
Marysia 05.09.2011 19:54
super
Karolina69 05.09.2011 18:05
fajne
Misiek1 08.04.2011 11:06
super sałatka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak