Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 5 sztuk
cukier puder 12 dag
mąka 10 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
poncz
alkohol 1 łyżka
woda 1/3 szklanka
cukier 1 łyżeczka
masa
masło 20 dag
mleko 3/4 szklanka
mąka 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
suszone śliwki 15 dag
cukier 2 łyżki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śliwkowy

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i wraz z mąką dodajemy do żółtek delikatnie mieszając.
W tortownicy pieczemy dwa jednakowe biszkopty.
Śliwki namaczamy, odcedzamy, kroimy w paseczki. Z mleka, cukru, mąki gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy tłuszcz dodając po łyżce budyniu i po odrobinie soku z cytryny. Pod koniec dodajemy śliwki, odrobinę alkoholu. Biszkopty napoczować, posmarować masą i przrełożyć.
Polać gotową polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 17.04.2011 23:43
ekstra tort!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak