Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamowe bułeczki podawane z oliwą z czosnkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jaja 3 szt
ocet 3 łyżki
olej 3 łyżki
cukier 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
mleko 2 szkl
masło 12 dag
drożdże 4 dag
masło do smarowania ciasta 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowe bułeczki podawane z oliwą z czosnkiem

Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do podwojenia objętości.Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każdą z 4 kulek na kolejne 4. Powstanie 16 kulek ciasta.Rozwałkować 4 kulki na placki cienkie jak naleśniki, wielkości talerza, podsypując maką, by się nie kleiły do stołu. Każdy placek posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulonik.Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż. To samo zrobić z pozostałymi kulkami ciasta. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki - każdy składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.Ruloniki należy pociąć w trójkąciki.Ciasto posmarować żółtkiem, posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 30 minut (

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 15.04.2011 10:47
MNIAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak