Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa parzona

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dkg
margaryna 13 dkg
cukier 15 dkg
żółtko jajek 5 szt
drożdże 6 dkg
mleko 1 szkl
cukier wanilinowy 1 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa parzona

Z łyżeczki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować mleko i zalać nim 1/2 ilości mąki. Parzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, tak aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopioną, ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem, do 1/2 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50-60 minut w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zawadka 04.05.2011 10:29
super
Małgorzata72 18.04.2011 11:13
fajowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak