Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z ciasta ptysiowego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dkg
sól 1/2 łyżeczki
mąka 30 dkg
jajko 8 sztuk
rodzynki 15 dkg
olej 1 litr
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ciasta ptysiowego

Jest to tradycyjny sposób na parzone ciasto.Warto spróbować:)W garnku zagotowujemy 1/2 litra wody z masłem i solą.Zdejmujemy z ognia i pomalutku dosypujemy mąkę,energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki.Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy mieszając do momentu aż ciasto będzie lśniące i będzie odstawać od garnka.Do masy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy.Na koniec dodajemy rodzynki.Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki.W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz.Na gorący łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta.Osączamy na ręczniku papierowym,podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 22.01.2014 09:26
bardzo smaczne
iza15 19.01.2012 15:53
fajne
rutynka 23.11.2011 11:27
ciekawy przepis na pączki inaczej
Chojłówna 16.11.2011 09:59
mniam
Wacław 07.11.2011 08:54
pyszne !
agogo2 02.07.2011 15:48
pomyslowo
kulek 01.07.2011 17:40
pycha
ronald88 22.05.2011 09:15
super
Justyna Jussstiii 17.05.2011 09:14
pycha
Mariusz10 14.04.2011 23:41
smaczne!
joanna77 07.04.2011 20:04
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak