Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas buraczany

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
chrzan świeży 30 g
czosnek 1 główka
pietruszka 1 szt.
marchewka 1 szt.
seler 1/4 szt.
sól do smaku
cukier 1 szczypta
chleb razowy 1/2 kromiki

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas buraczany

Obrane i pokrojone w plasterki buraki i jarzyny zalewamy letnią przegotowaną wodą (ok. 3 l), tak aby wszystko było przykryte. Na wierzch kładziemy kawałek suchego razowego chleba, który przyspieszy kwaszenie. Stoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie zdejmujemy kożuch, a kwas przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięty w chłodzie można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak