Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z węgierkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 40 dag
margaryna 25 dag
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki węgierki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z węgierkami

Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko. Zagnieść z margaryną i cukrem (3 łyżki), na koniec dodać żółtka(jeśli ciasto będzie zbyt tępe można dodać trochę śmietany 18%). 1/4 ciasta włożyć do zamrażalki, pozostałą część do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę. Na cieście położyć połówki śliwek. Ubić białka z cukrem (1 szklanka) na sztywno i wyłożyć na owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na białka.
Piec ok. 1 godz. w temp. 200*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak