Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ze szparagów

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi zielone 2 pęczki
por 1 szt
ziemniak duży 1 szt
bulion warzywny 2 l
masło 100 gram
śmietana 30% 100 ml.
Gałka muszkatołowa cała Prymat szczypta
cukier szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ze szparagów

Por oczyścić i pokroić w talarki.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki.Kilka odłożyć, resztę pokroić w niewielkie kawałki.Rozgrzać połowę masła,zeszklić por,dodać ziemniaki i pokrojone szparagi i smażyć 5 minut.Przełożyć do garnka,wlać bulion i gotować 25 minut.Doprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy,wlać do garnka i podgrzewać jeszcze 5 minut.Zupę zmiksować.Odłożone szparagi gotować 2-3 minuty z dodatkiem soli i cukru.Odsączyć.Rozgrzać resztę masła,włożyć szparagi i smażyć 5 minut.Zupę-krem przelać do miseczek i ozdobić szparagami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 21.06.2013 14:50
mi smakuje :-)
Krystyna32 23.07.2012 14:58
pycha
traktorek 05.11.2011 21:34
mniam
Iwona51
Iwona51 07.09.2011 08:46
super
IZABELA29 16.06.2011 07:30
warto spróbować
ben-ka 09.04.2011 21:26
bardzo lubię szparagi:)
kanu83 07.04.2011 10:21
Pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak