Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szukasz przepisu na marynowane grzyby? Nie wiesz jakie okazy wybrać oraz jak przygotować zalewę? Przeczytaj mój przepis i zobacz, że marynowanie grzybowe wcale nie jest takie trudne. 

Składniki:

ZALEWA:

ocet 10 % 1 szklanka
woda 4 szklanki
cukier 1 łyżka
Sól kamienna do przetworów niejodowana 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5-6 ziaren

DO SŁOIKA:

marchewka
cebula
czosnek

GRZYBY:

grzyby leśne

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane

Sprawdzony przepis na marynowane grzybki:

- dokładny opis przygotowania,

- czas gotowania grzybów dostosowany do rodzaju grzybów, 

- babcina receptura na grzyby do słoików.

W zależności od tego jaki gatunek grzybów wybierzesz do marynowania, dostosuj do tego czas ich gotowania. Pamiętaj - do przetworów najlepiej wybierać młode okazy.

Zacznij od dokładnego umycia grzybów. Do garnka nalej wodę, dodaj sól - jej ilość dostosuj do ilości wody, powinna być słona oraz ocet (2 łyżki). Do wrzącej wody dodaj grzyby. W zależności od tego jakie grzyby zamierzasz marynować tak długo je gotuj.

W przypadku prawdziwków, podgrzybków i maślaków wystarczy 10 minut.

Natomiast opieńki i kurki lepiej gotuj przez 15 minut. 

Po tym czasie grzyby porządnie odsącz.

Jak przygotować zalewę do marynowanych grzybów?

- Zagotuj wodę z octem w proporcji 4:1

- Dodaj cukier, sól oraz przyprawy.

Marynowanie grzybów krok po kroku.

1. Przygotuj słoiki, dokładnie umyj i wyparz.

2. Zagotowane grzyby przełóż do przygotowanych wcześniej słoików.

3. Do każdego słoika dodaj również: kilka plastrów cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 plastry marchewki oraz gałązkę tymianku. 

4. Zalej gorącą zalewą, zakręć słoik.

5. Zapasteryzuj na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.

6. Przechowuj w zacienionym miejscu. 

Jeśli wybieracie się na grzybobranie to koniecznie poszukajcie leśnych okazów, które będą nadawały się do zamarynowania. Grzyby na zimę do słoików, schowane w domowej spiżarni sprawdzą się jako przekąska w trakcie imprez czy też pyszny dodatek do kanapek zimą.

Smak tych grzybów marynowanych zależny jest od proporcji zalewy jaką je zalejecie. Idealne proporcje wody do octu powoduje, że są one w sam raz kwaśne.

Nie obawiajcie się też procesu pasteryzacji. Więcej wiedzy o tym jak się do niego przygotować znajdziecie w artykule Jak pasteryzować przetwory - 3 sposoby. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 18.12.2013 13:52
uwielbiam :-)
adelajda 02.08.2013 09:52
lubię grzybki marnowane
Łukasz15 01.07.2013 12:58
Pyszne grzybki
Bernadeta1 12.06.2013 12:04
lubię takie marynowane grzybki
kuklik 02.05.2013 11:05
aż poczułam zapach lasu
Beata23 28.03.2013 19:50
pięknie wyglądają
IKrakowianka 18.03.2013 20:21
uwielbiam takie grzybki
Pietruszka 23.02.2013 22:41
uwielbiam marynowane grzybki
Pani Domu 07.02.2013 21:32
uwielbiam takie grzyby
cooleczka 29.10.2012 19:13
lubię
pierniczkowo 17.10.2012 11:14
smaczne, a zdjęcia grzybków piękne:)
Katarzyna59 06.08.2012 18:26
uwielbiam
Emiliozo 06.08.2012 07:50
bogate zbiory
ben-ka 04.07.2012 13:06
też robię grzybki wg.receptury swojego męża:)
romanrafal
romanrafal 09.06.2012 14:58
lubię to
Norgiusz 01.06.2012 07:02
uwielbiam
Kuchareczka2 07.05.2012 14:11
bardzo lubię
Kuchareczka2 07.05.2012 14:11
bardzo lubię
Anna152 11.04.2012 07:17
smaczne
mic 07.04.2012 19:10
ja uwielbiam jeść, gorzej ze zbieraniem heh
dianix 22.03.2012 12:41
zbieram rzybki- bardzo lubie, robie marynowane ale nie jadam;d
jerry1 20.03.2012 12:54
uwielbiam!
mic 08.03.2012 12:54
jak jest imprezka to i grzybki u mnie muszą być
Renia1 07.03.2012 17:44
piekne zbiory
Iwona51
Iwona51 16.02.2012 10:05
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak