Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kostka Beskidzka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
Krem:
margaryna 1 1\\2
mleko skondensowane
mandarynki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kostka Beskidzka

Białka oddzielamy od żółtek, białka na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę , do białek dobrze ubitych dodajemy masę żółtkową i całość zmiksować na wolnych obrotach , na koniec przesiana mękę wymieszaną z proszkiem oraz kakao. Już nie miksujemy tylko lekko mieszamy , wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i pieczemy do suchego patyczka 40 minut w 180 st. Przygotować krem .Mleko skondensowane gotowane do 3 godzin albo ewentualnie gotową masę krówkową wyłożyć do miski, ucierać dodawać margarynę albo masło i dodać pokruszone drobniutko bezy i odrobinę spirytusu, tylko żeby krem nie był za rzadki. Gotowy krem wykładamy na upieczony chłodny biszkopt a na wierzch ciasta układamy mandarynki .Wstawić do lodówki. Jeszcze posypujemy migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karol P 07.02.2012 09:59
smaczne to ciacho
ElizaT 22.04.2011 11:30
zrobię taką
Mariusz10 06.04.2011 22:51
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak