Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie smażone

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 4-6 łyżek
sól 1,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
olej do smażenia:
śledzie 12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie smażone

Kupiłam świeże śledzie - takie wypatroszone tuszki, bez głów, ale z kręgosłupami i ogonkiem. Opłukałam je i osuszyłam. Każdą kładłam na deseczce brzuszkiem do dołu i naciskałam wzdłuż kręgosłupa na całej jego długości - po takiej operacji łatwiej ten kręgosłup usunąć razem z większością ości. Usunęłam kręgosłupy, ale nie odrywałam ogonków. Mąkę wymieszałam z papryką i solą. W mieszance obtoczyłam tuszki z obu stron i kładłam je płasko na bardzo mocno rozgrzany olej. Są gotowe gdy tylko się zrumienią z obu stron!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 05.09.2011 20:09
ekstra
Marysia 05.09.2011 19:55
super
Karolina69 05.09.2011 18:05
fajne
ilka_86 28.08.2011 10:27
pyszny przepis:)
Ziabela 13.07.2011 17:19
coś nowego:)
Iwona56 11.04.2011 18:03
wyglądają pysznie
SmacznaPyza 10.04.2011 14:33
proste i pyszne!
Misiek1 10.04.2011 06:52
Super przepis!
Babciagramolka 07.04.2011 18:44
Pyzuniu nie pokazuj tego bo Ci moja Mama zaślini ekran
Agnieszka_B 07.04.2011 13:42
w takim wydaniu wyglądają znakomicie:)
SmacznaPyza 07.04.2011 12:49
takie śledzie to jakby wspomnienie wakacji nad morzem i posiłków, na które chodziliśmy do smażalni ...
pawel6 07.04.2011 11:06
super przepis!
iwa643 07.04.2011 08:10
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak