Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczarki z ziołowym nadzieniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól
Pieprz biały mielony Prymat
cebula biała 1 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
olej 1 łyżka
płatki owsiane 60 gram
pomidory 2 szt.
oliwa 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
roszponka 80 gram
sok z cytryny 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
papryka zielona 1 szt.
pieczarki 16 szt.
ser gouda 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: pieczarki z ziołowym nadzieniem

Pieczarki oczyść, odetnij nóżki. Nóżki drobno posiekaj i razem z drobno roztartym czosnkiem i poszatkowaną cebulą podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj płatki owsiane i całość krótko razem smaż.
Do masy dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną a kostkę paprykę. Wszystko razem lekko duś. Dopraw solą i pieprzem, zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj połowę startego sera i mieszaj.
Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi i smaruj nią wnętrza kapeluszy pieczarek. Napełniaj je farszem i posyp resztą sera.
Pieczarki włóż do brytfanki i zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku podgrzanym do 190 stopni. Potrawę podawaj z roszponką delikatnie zalaną zalewą z soku cytrynowego, octu winnego, cukru i łyżki oliwy oraz dwóch łyżek wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 03.11.2011 22:37
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak