Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rureczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
drożdże 2 dag
sól 1 szczypta
ser mascarpone 150 g
śmietana 30% 3/4 szklanki
cukier puder 1 łyżka
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rureczki

ciasto
Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać ,dodać cukier ,jajko ,sól ,drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny . Zagnieść ciasto ,rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została),przykryć drugim ,złożyć w kopertę i rozwałkować ,następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę ,margaryny starcza na 3-4 posmarowania ,im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 min,następnie rozwałkować na cienki placek,pociąć w paski i nawijać na natłuszczone foremki do rurek . Piec w temp 170-180st do 20 min,upieczone ostudzić .
Nadzienie
Śmietankę ubić na sztywno,ser utrzeć z cukrem i połączyć z ubitą śmietanką . Zimne rurki ,przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać masą ,posypać cukrem pudrem i na 2 godz wstawić do lodówki . Po tym czasie już tylko zrobić kawkę i zajadać . Smacznego .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 14.07.2012 15:19
pych ja robię z kruchego ciasta
Ewa104 14.06.2011 21:06
A ja nie mam takich foremek na rurki.Buuuuu! Muszę kupić-koniecznie.Pycha!
Gosia40 06.04.2011 14:24
pyszności
SmacznaPyza 06.04.2011 09:20
kiedyś kupiłam takie rurki-foremki...rzuciłam gdzieś do szuflady, ale właśnie mi o nich przypomniałaś!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak