Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik mój ulubiony

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
miód sztuczny 50 dag
cukier 50 dag
mleko 1 szkl
jajko 4 szt
masło 5 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik mój ulubiony

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać.
Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąc z ognia, dodać masło i przyprawy do piernika i sól.
Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić mikserem, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać.
Odstawić na 2 dni do fermentacji.
Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich foremek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.
Piec około godziny.
Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak