Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki ptysiowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 1
g masła albo margaryny 50
szkl. wody 1
szczypta soli 1
jajko 4
szkl. cukru pudru + 3-4 łyżki do śmietany 1
łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej - drobny proszek - do polewy + 4 czubate łyżeczki - d1 do śmietany 1
łyżka gorącej wody do polewy 1
szkl. śmietanki kremówki 36% 1,5-2
op. śmietan-fixu 9g 2
łyżeczki posypki czekoladowej 2-3
cukier wanilinowy 8 g
rum 3-4 (do polewy)

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki ptysiowe

Jest z nimi troszkę roboty, ale efekt bardzo fajny!

CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiać duże odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Upieczone ciastka wyjąć, w kapeluszach od spodu zrobić otworek na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudzić. POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarować też lekko jeden z końców trzonków i obsypać je posypką czekoladową, taka imitacja resztek ściółki. NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy przez 30s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniamy kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki mocujemy w otworach, przez które napełnialiśmy kapelusze śmietaną i ...podajemy. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 01.07.2013 10:52
nie, nie przesada - w takiej temperaturze właśnie piekę takie ciastka
Smaczna_B 29.06.2013 15:56
chyba temp.220 stopni to przesada
miki47 06.01.2013 17:48
ładne
Anna133 22.05.2012 19:56
fajnie takei róznej wielkości
Agiatis 11.05.2012 23:03
super pomysł;)
Andysz 06.05.2012 16:15
mniammm;)
gosia561 25.03.2012 20:31
ale apetyczne pyszności
Małgorzata77 26.07.2011 09:13
no cudnie Ci wyszły...
wiola28a 14.03.2011 17:22
super..mniam
Barbara/zuza22_85 06.03.2011 12:27
bardzo pracochłonne ale świetne
eli_555 20.02.2011 21:39
ale fajne
Koper 15.11.2010 08:05
Wyglądają jak prawdziwe grzybki :)
ana00 12.11.2010 15:31
extra wyglądają ;)
Jolanta41 10.11.2010 14:18
Jak prawdziwe!
SmacznaPyza 10.11.2010 09:06
mam nawet gdzieś przepis na takie z kruchego ciasta, ale jeszcze nie robiłam :-) te były bardzo smaczne a ze zdjęcia kolega nawet nie poznał, że to ciastka - myślał, że to leśne, prawdziwe
Beata61 09.11.2010 20:00
robiłam takie z ciasta kruchego, ale ptysiowe muszą być równie pyszne :)
Grażyna13 09.11.2010 19:28
Ale super ! Nadają się na podwieczorek u Żwirka i Muchomorka :)
hastalavista 18.09.2010 01:39
bardzo efektowne
anecia04 15.09.2010 13:23
fajne
Malinka 12.08.2010 17:03
Szkoda, że w lesie takich nie ma:)
Natalia/tubisiek 19.06.2010 07:55
wyglądają na prawdę apetycznie :)
mehia 13.06.2010 11:54
pracochłonne, ale jaki efekt :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak