Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik smazony w sosie chrzanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1,5 kg
masło roślinne 1 łyżka
olej 1 łyżka
pieprz
sól
estragon
sos
Wywar: 70 g
śmietana 30 g
chrzan 25 g
tłuszcz 7 g
mąka 5 g
żółtko jajek 1
sól
cukier
Kwas cytrynowy Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: królik smazony w sosie chrzanowym

Sprawionego, dobrze opłukanego królika, pokroić na niewielkie porcje, odcinając grubsze kości; obsypać mąką i sproszkowanymi przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno tłuszcz, włożyć królika, posolić i obsmażyć dość szybko na rumiano. Przykryć i dusić na słabym ogniu pól godziny. Przyrządzić sos- zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać starty chrzan i przyprawy, zagotować. Wlać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem. Podając mięso polać sosem i posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak