Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg małych, białych pieczarek

    1
  • jajka

    4
  • ogórków kiszonych

    5-6
  • puszka 400 g kukurydzy konserwowej

    1
  • łyżki siekanego koperku świeżego

    3-4
  • łyżek majonezu

    5-6
  • łyżeczka musztardy

    1
  • sól i mielony czarny pieprz

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robię domownikom taką sałatkę od lat, czasami nawet, na specjalne zamówienia znajomych, zabieram \"michę\" idąc do nich na imprezę.

Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aneta25

13.08.2012 07:48
ciekawy pomysł

#DELETED#Małgorzata711527256155

13.05.2012 00:15
takiej jeszcze nie jadłam

Goya

12.05.2011 18:28
ładnie

bami

17.03.2011 18:02
Bardzo ciekawy przepis :)

Ewa104

11.02.2011 10:12
Z kiszonym ogóreczkiem sałatka jest ostrzejsza w smaku i nie jest mdła.Bardzo fajne połączenie.

bogumiła3

17.09.2010 21:03
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat