Zupa - zielono mi!

Zupa - zielono mi!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżek zielonej soczewicy

    5
  • strak zielonej papryki

    1
  • strączka zielonej papryczki chili

    1/2
  • niedużej cukinii

    1/3
  • szkl. pokrojonej w kosteczkę łodygi brokuła

    1/2
  • garści zielonej fasolki szparagowej

    2
  • ząbek czosnku

    1
  • łyżki posiekanego koperku

    2
  • łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku

    1
  • czubata łyżeczka masła + 1 łyżeczka mąki albo 1/2 szkl. śmietany

    1
  • łyżki łuskanych pestek dyni

    2
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grasz w zielone? Gram! - Masz zielone? Mam!!! Mam pyszną, pożywną zupę :-)

Warzywa myjemy, cukinię kroimy w dużą kostkę, razem ze skórką. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, chili siekamy, paprykę zieloną kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki odcinając końcówki strączków. Czosnek obieramy siekamy. Masło ucieramy z mąką na pastę. Korpus z kurczaka i soczewicę, po opłukaniu, zalewamy w garnku zimną wodą, ok. 1l. Gotujemy ok.30 min., korpus wyjmujemy i ew. obieramy z resztek mięsa, które wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy łodygi brokuła i fasolkę, gotujemy 2-3 min., dodajemy papryki i czosnek, gotujemy kolejne 2-3 min.. Następnie dodajemy cukinię i masło z mąką, gotujemy jeszcze ok. 3-4 min.. Na koniec doprawiamy zupę solą, wsypujemy zieleninę, mieszamy - już nie gotujemy. Zamiast masła możemy zupę zaprawić śmietaną lub jogurtem. Należy uważać aby nie rozgotować warzyw, mają być ugotowane, ale lekko twardawe. Przed podaniem posypałam zupę pestkami dyni. Możemy też zrobić wersję wegetariańską, bez dodatku mięsa. Zalewamy wtedy wodą samą soczewicę i dalej postępujemy jak w przepisie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mala2021

10.10.2011 15:20
super zupka

Misiabe

28.07.2011 16:13
ale super wygląda

Koper

31.03.2011 22:30
fajna zupa i te pestki dyni- strasznie fajny pomysł :)

kasiurek

07.10.2010 09:15
r5zeczywiście zielono;) na pewno pysznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat