Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki marynowane Zośki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg twardych, jeszcze mało dojrzałych gruszek 2-2,5
l wody 1,5
szkl. octu spirytusowego 10% 3/4
czubata szkl. cukru 1
łyżka goździków 1
Cynamon cały Prymat 8-10

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki marynowane Zośki

Takie, w/g mnie najlepsze na świecie, gruszki robi moja Teściowa... i ja spróbowałam, zobaczymy czy będą równie smaczne :-)

Gruszki muszą być naprawdę twarde, jeszcze zielone. Najlepsza jest odmiana bergamotka, ew. bera, ale w ostatnich latach trudno je dostać. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.. Gruszki obieramy cienko, przekrawamy na połówki, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne, ogonki możemy zostawić. Obrane owoce od razu wkładamy do, zakwaszonej niewielką ilością octu lub kwasku cytrynowego, wody aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partiami gotujemy je w zalewie przez 5-10 min., na małym ogniu Zalewa ma tylko lekko mrugać a gruszki mają być lekko szkliste, ale trzeba uważać aby ich nie rozgotować. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzamy przez sito wyłożone gazą i powtórnie zagotowujemy. Przyprawy z zalewy rozkładamy w równych częściach do słoików. Gruszki zalewamy gotującą zalewą, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Można je jeść już po kilku dniach. Są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 25.05.2012 09:46
Maj Mama takie robiła, uwielbiam :)
jolajka 27.09.2011 08:20
pycha, ale jak dla mnie bez goździków, nie lubię ytego smaku
tomek18 08.09.2011 12:48
świetne
SmacznaPyza 12.05.2011 19:28
niestety, bergamotki coraz trudniej kupić...
Agnik 12.05.2011 10:34
mam nadzieje że będzie dużo gruszek
SmacznaPyza 03.09.2010 09:17
najważniejsze to żeby gruszki były na prawdę twarde bo inaczej się rozgotują :-)
ana00 02.09.2010 19:15
na pewno wypróbuję przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak