Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka ze śliwkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dkg watróbki z kurczaka 30
łyzki mąki pszennej 2
mała cebulka 1
dkg śliwek węgierek 25
czubata łyżka cukru trzcinowego Demerara 1
szkl. czerwonego wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego Roda) 1/2
łyżki oliwy + 1 łyżka masła 4
Goździki całe Prymat 3
szczypty cynamonu 2

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka ze śliwkami

Wątróbkę oczyścić w żyłek, pokroić na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulkę dodać śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusić 10 min.. Na patelni rozgrzać olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodać podduszone śliwki, wlać wino i 1/3 szkl. wody, zagotować mieszając. Doprawić solą i niewielką ilością papryki i dusić 3-5 min. aż sos zgęstnieje. Można podawać z ryżem albo świeżą bułeczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 17.06.2011 16:19
pyszności
Agnieszka/picola 29.04.2011 22:45
ciekawy sposób podania wątróbki
Justyna223 15.09.2010 19:56
wygląda znakomicie
wojtek10_89 24.08.2010 11:01
uwielbiam wątróbkę, pycha
wojtek10_89 24.08.2010 11:01
uwielbiam wątróbkę, pycha
iwa643 19.06.2010 08:28
mąż lubi wątróbkę ale z śliwką jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak