Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sówki z kaszą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapeluszy kań - takich jeszcze niezupełnie rozwiniętych, o stożkowym kształcie 6
cebulka 1
ząbek czosnku 1
dkg świeżych podgrzybków 25
łyżki posiekanej natki pietruszki 2
łyżki masła 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3
sól i pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Sówki z kaszą

Sowa to inna nazwa grzyba kani a ponieważ te były małe to nazwałam je sówki :-)
Do tego dania sowy vel. kanie nie muszą być niebyt duże i jeszcze na wpół zamknięte
np. takie jak na zdjęciu poniżej.

Kanie oczyszczamy, delikatnie usuwamy trzonki - są twarde i łykowate. Podgrzybki czyścimy, połowę kroimy w plasterki, połowę siekamy drobniutko. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. W garnku zagotowujemy ok. 1 l wody, na wrzątek wkładamy kanie i gotujemy pod przykryciem ok. 3-5 min., wyjmujemy osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy posiekanej pół cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i posiekane podgrzybki, smażymy 3 minuty mieszając, następnie dodajemy kaszę i pietruszkę, smażymy aż wyparuje cały płyn, doprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy 1/2-1 łyżkę bułki tartej, mieszamy, napełniamy obgotowane kapelusze kań i dolną część, tę od farszu, oprószamy bułką tartą. Tą stroną kładziemy grzyby na blaszkę posmarowaną olejem, kapelusze z wierzchu smarujemy olejem, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, podsmażamy na nim resztę cebuli i podgrzybki w plasterkach, doprawiamy. Upieczone sówki wykładamy na talerze, obkładamy je usmażonymi podgrzybkami. Ja podałam je z ogórkiem kiszonym, na kolację.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 19.07.2012 11:30
oj dawno nie jadłam sówek
Agnieszka/picola 17.02.2012 19:51
fajny pomysł
aniapetr 05.10.2011 18:32
super przepis
ajres 20.09.2011 20:22
swietnie wyglada
anisia182 02.09.2011 21:27
fajny przepis :)
SmacznaPyza 28.05.2011 14:38
dokładnie tak, Karolino, masz rację! ale niestety nie mogę edytować starego przepisu i poprawić a zgłoszenie moderatorom nic nie daje i błąd jak był tak jest! Oczywiście kanie do tego przepisu muszą być takie nie całkiem rozwinięte.
Karolina92 28.05.2011 10:03
Super! Ale Pyzo, masz blad w przepisie, mysle ze wynika z zamieszania... \"Do tego dania sowy vel. kanie nie muszą być niebyt duże i jeszcze na wpół zamknięte np. takie jak na zdjęciu poniżej.\" O ile dobrze rozumiem, wlasnie mają być niezbyt duże, ale moge sie mylic :) Pozdrawiam!
marcia71 15.05.2011 11:58
świetne
aacaac 04.04.2011 08:06
fajnie wygląda
jasiek 22.03.2011 12:28
ciekawe...
Małgorzata106 04.02.2011 09:01
fajny przepis
Jolanta_P-S 24.01.2011 14:08
nie jadłam, a grzyby zbieramy z mężem namiętnie, muszę zrobic tej jesieni
agnieszka189 23.09.2010 12:31
ale bym zjadła coś takiego
SmacznaPyza 30.07.2010 19:25
to musisz koniecznie spróbować, polecam :-)
noculos 30.07.2010 10:59
Tak przygotowanych kani jeszcze nie jadłam
iwa643 19.06.2010 08:28
ale fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak