Sówki z kaszą

Sówki z kaszą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapeluszy kań - takich jeszcze niezupełnie rozwiniętych, o stożkowym kształcie

    6
  • cebulka

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • dkg świeżych podgrzybków

    25
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2
  • łyżki masła

    4
  • łyżki bułki tartej

    2-3
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sowa to inna nazwa grzyba kani a ponieważ te były małe to nazwałam je sówki :-)
Do tego dania sowy vel. kanie nie muszą być niebyt duże i jeszcze na wpół zamknięte
np. takie jak na zdjęciu poniżej.

Kanie oczyszczamy, delikatnie usuwamy trzonki - są twarde i łykowate. Podgrzybki czyścimy, połowę kroimy w plasterki, połowę siekamy drobniutko. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. W garnku zagotowujemy ok. 1 l wody, na wrzątek wkładamy kanie i gotujemy pod przykryciem ok. 3-5 min., wyjmujemy osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy posiekanej pół cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i posiekane podgrzybki, smażymy 3 minuty mieszając, następnie dodajemy kaszę i pietruszkę, smażymy aż wyparuje cały płyn, doprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy 1/2-1 łyżkę bułki tartej, mieszamy, napełniamy obgotowane kapelusze kań i dolną część, tę od farszu, oprószamy bułką tartą. Tą stroną kładziemy grzyby na blaszkę posmarowaną olejem, kapelusze z wierzchu smarujemy olejem, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, podsmażamy na nim resztę cebuli i podgrzybki w plasterkach, doprawiamy. Upieczone sówki wykładamy na talerze, obkładamy je usmażonymi podgrzybkami. Ja podałam je z ogórkiem kiszonym, na kolację.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

19.07.2012 11:30
oj dawno nie jadłam sówek

Agnieszka/picola

17.02.2012 19:51
fajny pomysł

aniapetr

05.10.2011 18:32
super przepis

ajres

20.09.2011 20:22
swietnie wyglada

anisia182

02.09.2011 21:27
fajny przepis :)

SmacznaPyza

28.05.2011 14:38
dokładnie tak, Karolino, masz rację! ale niestety nie mogę edytować starego przepisu i poprawić a zgłoszenie moderatorom nic nie daje i błąd jak był tak jest! Oczywiście kanie do tego przepisu muszą być takie nie całkiem rozwinięte.

Karolina92

28.05.2011 10:03
Super! Ale Pyzo, masz blad w przepisie, mysle ze wynika z zamieszania... \"Do tego dania sowy vel. kanie nie muszą być niebyt duże i jeszcze na wpół zamknięte np. takie jak na zdjęciu poniżej.\" O ile dobrze rozumiem, wlasnie mają być niezbyt duże, ale moge sie mylic :) Pozdrawiam!

marcia71

15.05.2011 11:58
świetne

aacaac

04.04.2011 08:06
fajnie wygląda

jasiek

22.03.2011 12:28
ciekawe...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat