Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartka kurczaka 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1 kawałek wielkości pietruszki
por 1/3 białej części
ziemniaki 3 sztuki
pęczak 1/2 szklanki
szczaw pokrojony w paseczki 2 szklanki
koper pokrojony 1 szklanka
masło 1 łyżka
sól 1 do smaku
woda 4 szklanki
bulion drobiowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni :

Kurczaka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , kostkę bulionową , pokrojone w plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie zimną wodą kaszę zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 40 minut. Szczaw i koper podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do zupy i gotować jeszcze 15 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości .Połowę włożyć z powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką ( resztę mięsa i warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów , naleśników , pyz itp ).
Podawać posypaną koprem.
Nie dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup jarzynowych .
Moja rada jeśli chodzi o krupniki : gotować tak by nie stał dłużej niż 15 minut do podania bo inaczej kasza wciąga wodę i robi się gęsty ( no chyba że ktoś tak lubi - ja wolę klarowny. A jak nie ma takiej możliwości to przelać krupnik przez sitko nad drugim garnkiem i tak zostawić to gęste przykryte do obiadu. Przed samym podaniem wrzucić zawartość sitka do wywaru i podgrzać .Zupie to nie szkodzi a nie gęstnieje .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 30.09.2010 19:39
zdrowa zupa
banditka 30.09.2010 19:39
zdrowa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak