Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka płonąca

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa ze skórą 1 kg
wino czerwone wytrawne 300 ml
brandy 100 ml
miód 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka płonąca

Mięso umyć,osączyć,natrzeć solą i pieprzem.Skórkę ponacinać ostrym nożem w romby.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.Wymieszać wino z miodem.Przelać do rondla i podgrzewać miód tak długo,aż się rozpuści.Mięso włożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu.Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2,5 godziny,co jakiś czas podlewając winem z miodem.Wyjąć i ostudzić.Na półmisku ułożyć sałatkę z czerwonej kapusty,udekorować listkami mięty.Pośrodku półmiska ułożyć pieczoną szynkę.Przed samym podaniem polać szynkę brandy i podpalić.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 14.06.2011 14:42
super
Iwona45 30.05.2011 09:16
super
RenataZ-et 20.05.2011 22:36
jak dla mnie rewelacja
IZABELA29 09.05.2011 07:33
fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak