Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka argentynki orzechowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ryżowa 250 g
mąka pszenna 175 g
kakao 25 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
margaryna 130 g
cukier 200 g
esencja waniliowa 1 łyżeczka
orzeszki ziemne 110 g
czekolada mleczna 170 g
rodzynki 140 g (posiekane)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka argentynki orzechowe

Najpierw do miseczki przesiewamy jedną i drugą mąkę , kakao , szczyptę solimy i dajemy proszek , w następnej miseczce ucieramy cukier z margaryna na żółtą masę gładką , dodać esencję i stopniowo suche składniki , powinno powstać gładkie ciasto do tego jeszcze wmieszać posiekane rodzynki. Następnie orzeszki -mogą być inne wsypać do miseczki urywamy kawałek ciasta i formujemy podłużne biszkopty , obtaczamy ciasto w orzeszkach . Układamy podłużne ciasteczka na posmarowanym tłuszczem teflonowych blachach lekko spłaszczamy i piec w piekarniku w 180 st przez 10 minut do momentu aż stwardnieją i nabiorą koloru. Zimne już ciastka układamy na metalowej kratce i polać stopioną czekoladą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.12.2013 09:17
rewelacyjne takie ciasteczka
babcia
babcia 14.02.2013 12:52
świetnie wyszły
Kate131 24.06.2012 06:50
wyglądają super
mic 20.01.2012 13:13
apetyczne te ciasteczka, kuszą, kuszą:)
mic 20.01.2012 13:13
apetyczne te ciasteczka, kuszą, kuszą:)
rutynka 28.10.2011 09:43
bardzo kuszące
Emiliozo 23.10.2011 10:29
same pyszności
ElizaT 13.04.2011 10:43
no na pewno ;)))))
Margo1 05.04.2011 13:41
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak