Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS KORNISZONOWY

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wywar drobiowo-warzywny 400 ml.
kapary 2 dag.
korniszony 10 dag.
orzechy włoskie 3 dag.
mąka 3 dag.
tłuszcz 3 dag.
sól - do smaku
pieprz - do smaku
estragon - do smaku
natka pietruszki - -
wino białe wytrawne 1/5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: SOS KORNISZONOWY

Tłuszcz roztopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć, nie rumieniąc, dolać bulion i energicznie wymieszać. Następnie dodać kapary i gotować kilka minut.
Orzechy sparzyć, korniszony pokroić, razem z winem i natką pietruszki dodać do sosu.
Sos przyprawić solą, pieprzem, estragonem.

Sos jest świetny do mięsa drobiowego. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak