Kurczak - tuszka faszerowana - jak zaszyć?

Kurczak - tuszka faszerowana - jak zaszyć?

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. dowolnego farszu

    1-2
  • ulubione przyprawy

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczony, faszerowany drób to pyszne danie...

Pieczony, faszerowany drób to pyszne danie, ale jak zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem? Nafaszerowaną tuszkę trzeba zaszyć albo spiąć. Najłatwiej zszyć po prostu grubą igłą z nicią kuchenną, ale po upieczeniu ciężko tę nić usunąć nie uszkadzając mięsa. Ja mam od lat sprawdzony sposób. Otóż bierzemy kilka zwykłych, drewnianych wykałaczek i nić/sznurek kuchenny dł. ok. 30-40cm. Kurczaka (albo tuszkę innego ptaka) po włożeniu farszu układamy piersią ku górze i nóżkami w naszą stronę. Skórę tuszki wokół otworu, przez który usunięto wnętrzności, przybliżamy wewnętrzną stroną, pionowo, do siebie i poziomo przekłuwamy wykałaczkami, jedna nad drugą, tworząc jakby drabinkę. Nić składamy na pół, środek zakładamy za oba końce wykałaczki wkłutej najwyżej. Następnie krzyżujemy końce nici i zaczepiamy po obu stronach kolejnej, niżej położonej wykałaczki. Sznurujemy w ten sposób do samego dołu. Za ostatnią wykałaczką związać razem a następnie obwiązać końce nóżek i związać je razem. Po upieczeniu wystarczy wyciągnąć wykałaczki a nić odejdzie od skóry z łatwością. Trzeba ją tylko odciąć od nóżek. Z drugiej strony tuszki, od strony szyjki sprawa ma się prościej - jeśli szyjkę odcinamy to zróbmy to zostawiając otaczającą ją skórę i po prostu ją zwiążmy nicią na końcu. Jeśli szyjka zostaje do pieczenia to nadzienie z tej strony nam nie wypłynie.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

24.12.2013 23:08
coś podobnego - nie chcę, ale muszę się zgodzić...

Smaczna_B

21.12.2013 16:37
jak to jest mniam to ktoś tu chyba jest niedowidzący

natii3624

18.05.2012 15:25
mmmmniam!

BozenA

06.05.2012 08:46
mmm

BozenA

06.05.2012 08:46
mmm

SylwiaMagdaSabin

21.02.2012 09:19
mniam super przepis

IZABELA29

13.09.2010 10:21
biedny kurczaczek ale smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat