Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zielone gniazdka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak 20 dkg
szczaw 10 dkg
liście młodej pokrzywy 10 dkg
sałata zielona 3 liście
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 3 łyżki
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cukier szczypta
orzechy włoskie 2 łyżki
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zielone gniazdka

Szczaw,szpinak,pokrzywę i sałatę myjemy i osuszamy kroimy paski,cebulę i czosnek obieramy i siekamy.W rondelku topimy masło i szklimy cebulę i czosnek dodajemy pokrojoną zieleninę i chwilkę smażymy mieszając,doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem,gałką sokiem i skórką z cytryny dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.Oddzielamy żółtko od białka,żółtko mieszamy ze śmietaną i orzechami i wlewamy do zieleniny,mieszamy i zdejmujemy z ognia.Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zieloną masą.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,kokilki smarujemy masłem,wypełniamy przygotowaną masą szpinakowo-szczawiową,w środku robimy wgłębienie i w każdym umieszczamy surowe żółtko,posypujemy startym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 09.10.2011 13:34
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak