Kurczak - przygotowanie tuszki do pieczenia

Kurczak - przygotowanie tuszki do pieczenia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duży kurczak, sprawiony i oczyszczony dokładnie

    1
  • ulubione przyprawy

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pieczonego lubią wszyscy, ale czy wszyscy wiedzą jak go przygotować do pieczenia?

Tuszkę kurczaka, kupujemy wypatroszoną i oczyszczoną z piór, myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Osuszamy i wycieramy ręcznikami papierowymi. Kładziemy grzbietem do góry i zawijamy końce skrzydełek (1/3) do środka i ku górze (patrz - foto) aby zabezpieczyć je przed przypaleniem. Odcinamy cały kuper albo przynajmniej \"guzek\" przy odbycie. Szyjkę, jeśli ktoś lubi, zostawiamy albo odcinamy. Kurczaka nacieramy w środku i z wierzchu solą oraz ulubionymi przyprawami - tymiankiem, czosnkiem, pieprzem, papryką...i odkładamy na min. 1 godz.. Przed włożeniem tuszki do piekarnika związujemy końce nóżek nicią kuchenną. Tuszkę układamy na natłuszczonej blaszce lub w brytfance piersią do góry. Możemy posmarować ją roztopionym masłem albo olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C) po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 180 st C, podlewamy 1 szkl. wody i pieczemy ok. 1,5 godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem (ew. dolewamy wody)- tuszka o wadze ok. 1,8-2 kg. Przed pokrojeniem tuszka powinna odpocząć poza piekarnikiem ok. 10 min. aby podczas porcjowania nie wyciekły soki z mięsa.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

24.12.2013 23:07
kobieto, 3 lata temu to wstawione ! trochę inne zasady obowiązywały...

Smaczna_B

21.12.2013 16:36
to przepis czy rada? chyba tu dodajemy przepis

cukiereczek

14.04.2012 08:01
Bardzo przydatne porady

Henryka2

13.05.2011 19:37
Cenne rady!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat