Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na sypko - jak ugotować?

5.0
(126)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak ugotować ryż na sypko? Dowiesz się z tego przepisu! Są różne rodzaje ryżu i każdy wymaga innego traktowania, ale... Gotowanie ryżu na sypko - tego najbardziej popularnego - też warto umieć.

Składniki:

woda 2 - 2,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
ryż długoziarnisty 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na sypko - jak ugotować?

Przepis na ryż na sypko, dodatek który najlepiej pasuje do dań kuchni orientalnej oraz porcji zdrowych warzyw. Gotowanie ryżu na sypko wymaga cierpliwości i czasu, ale warto. Ryż na sypko jest najsmaczniejszy! 

Wiem, wiem...można kupić ryż w torebkach, ale ja zawsze gotuję zwykły, na wagę i zawsze jest dobry.

1. Do gotowania na sypko kupujemy ryż długoziarnisty. Może być biały, złoty albo brązowy. Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. Przesypujemy ziarna na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż będzie ściekała czysta i przeźroczysta - wypłukujemy w ten sposób skrobię.

2. Ilość ryżu zależy od tego, na ile osób gotujemy i czy ma być dodatkiem do np. zupy czy do drugiego dania. U mnie w domu do 2-go dania gotuję 1 szklankę suchego ryżu na 3 osoby.

3. Opłukany, osączony ryż przekładamy do rondla i zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ziarna - to do ryżu białego. Żółty właściwie tak samo, a brązowy raczej nieco więcej. Do wody dodaję 1/2 łyżeczki soli i stawiam przykryty rondel na gaz, czekam aż się zagotuje i wtedy zmniejszam gaz do minimum i gotuję ok. 10-15 minut - przez ten czas ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, ale będzie sypki. Ryż brązowy gotuje się dłużej.

4. Po zagotowaniu wody można też garnek z ryżem zdjąć z ognia, delikatnie (żeby nie wylać wody!) owinąć gazetami i kocem albo kołdrą aby ciepło nie uciekało i zostawić tak na min. 30-40 minut. Po tym czasie ryż także wchłonie wodę i zmięknie.

Z tego przepisu dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko. Biały i żółty ryż długoziarnisty wymagają podobnej ilości wody i czasu gotowania. Nieco dłużej gotuje się ryż brązowy. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał 22.11.2023 21:54
Szkoda się tak bawić... jeszcze w gazety owijać...masakra. Lepiej sobie taki ryżowa kupić (u mnie Lauben) i zero problemu. Zwykły ryż w proporcji 1:1 z wodą i ekstra wychodzi.
Lecho 18.02.2024 14:02
Dla ciebie może nie ma problemu kupic gar za 400-- 500zł ,to nie sztuka ugotować ryż w takim garze.
Marcin 15.11.2023 14:23
To przepis... na glut ryżowy. Nie ma szans powodzenia na sypki ryż.
pakeroso 20.09.2021 20:36
Proporcja 1:1,5 ryżu do wody to max. Zrobiłem wg przepisu 1:2 i wyszedł glut a nie na sypko.
Doradca Smaku 28.09.2021 19:32
Tak jak pisałem poniżej, to jest tylko propozycja autorki. Każdy może ugotować wg własnego sprawdzonego sposobu:)
deimo888 22.06.2021 17:08
Powinno się gotować 1: 1 ryż i woda. 1: 2 to gotują tylko w Europie, śmiech na sali.
Doradca Smaku 22.06.2021 17:58
To jest tylko propozycja - każdy może ugotować wg swojego sprawdzonego przepisu. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
SmacznaPyza 31.12.2013 18:31
w Japonii , w restauracjach sushi, ludzie uczą się gotować ryż przez 10 lat...
osiem płatków śniegu 21.08.2022 14:05
niby taki wykształcony naród
SmacznaPyza 24.12.2013 23:05
zawsze można zgłosić zamiast szczekać
Smaczna_B 24.12.2013 15:55
Popieram Katarzynę S oraz eMMe , kogoś to się krytykuje , a samemu wstawia się coś takiego , żenujące!
eMMe 04.06.2013 20:53
Tak jak Katarzyna S uważam, że to żaden przepis droga Pyzo, a czepiając się każdej osoby po kolei na DS warto było by najpierw zwrócić uwagę na swój profil, bo coś takiego to jest po prostu śmieszne wymuszanie punktów.
mirosława4 17.06.2012 21:18
też tak gotuję :)
SmacznaPyza 24.10.2011 16:10
Grażynko, wiele osób tak robi - niestety wiele też nie potrafi ugotować innego ryży jak ten w plastikowej torebce.....
Grażyna13 23.10.2011 22:10
Robie podobnie
Kate131 02.07.2010 08:59
to złamanie regulaminu, bo to rada - na to sa pytania i rady a nie przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak