Ryż na sypko - jak ugotować?

Ryż na sypko - jak ugotować?

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanki wody

    2-2,5
  • łyżeczki soli

    1/2
  • ryż długoziarnisty

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiem, wiem...można kupić ryż w torebkach, ale ja zawsze gotuję zwykły, na wagę i zawsze jest dobry.

Do gotowania na sypko kupujemy ryż długoziarnisty. Może być biały, złoty albo brązowy.Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. Przesypujemy ziarna na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż będzie ściekała czysta i przeźroczysta - wypłukujemy w ten sposób skrobię. Ilość ryżu zależy od tego na ile osób gotujemy i czy ma być dodatkiem do np. zupy czy do drugiego dania. U mnie w domu do 2-go dania gotuję 1 szkl. suchego ryżu na 3 osoby. Opłukany, osączony ryż przekładamy do rondla i zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ziarna - to do ryżu białego. Żółty właściwie tak samo a brązowy raczej nieco więcej. Do wody dodaję 1/2 łyżeczki soli i stawiam przykryty rondel na gaz, czekam aż się zagotuje i wtedy zmniejszam gaz do minimum i gotuję ok. 10-15 min.- przez ten czas ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, ale będzie sypki. Ryż brązowy gotuje się dłużej. Po zagotowaniu wody można też garnek z ryżem zdjąć z ognia, delikatnie (żeby nie wylać wody!) owinąć gazetami i kocem albo kołdrą aby ciepło nie uciekało i zostawić tak na min. 30-40 min.. Po tym czasie ryż także wchłonie wodę i zmięknie.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.12.2013 18:31
w Japonii , w restauracjach sushi, ludzie uczą się gotować ryż przez 10 lat...

SmacznaPyza

24.12.2013 23:05
zawsze można zgłosić zamiast szczekać

Smaczna_B

24.12.2013 15:55
Popieram Katarzynę S oraz eMMe , kogoś to się krytykuje , a samemu wstawia się coś takiego , żenujące!

eMMe

04.06.2013 20:53
Tak jak Katarzyna S uważam, że to żaden przepis droga Pyzo, a czepiając się każdej osoby po kolei na DS warto było by najpierw zwrócić uwagę na swój profil, bo coś takiego to jest po prostu śmieszne wymuszanie punktów.

mirosława4

17.06.2012 21:18
też tak gotuję :)

SmacznaPyza

24.10.2011 16:10
Grażynko, wiele osób tak robi - niestety wiele też nie potrafi ugotować innego ryży jak ten w plastikowej torebce.....

Grażyna13

23.10.2011 22:10
Robie podobnie

Kate131

02.07.2010 08:59
to złamanie regulaminu, bo to rada - na to sa pytania i rady a nie przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat