Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z morelami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 70 dkg
morele 50 dkg
mąka 1 szklanka
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 40 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z morelami

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć praskę, dodać mąkę, żółtko i jedno całe jajo. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Uformować z ciasta na stolnicy wałek i kroimy na równe odcinki. Morele wydrylować. Z porcji ciasta ulepić placuszek, na środku położyć morelę bez pestki i oblepić dokładnie ciastem. W garnku ugotować wodę, lekko ją posolić i wrzucać partiami knedle. Mieszać je od czasu do czasu i gotować ok 4 minuty, aż od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową, na talerzu knedle polać tartą bułką z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 05.04.2011 09:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak