Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baranina z kapustą w parze z kluskami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso baranie 1,2 kg
sól 4 dag
smalec 30 dag
cebula 30 dag
Papryka ostra mielona Prymat 5 g
kminek 2 g
bazylia 2 g
papryka zielona 15 dag
pomidory 15 dag
wędzony boczek 20 dag
ziemniaki 2 kg
jajko 3 szt.
mąka 60 dag
sól 3 dag
śmietana 0,2 litra
natka pietruszki 1 pęczek
kapusta kiszona 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: baranina z kapustą w parze z kluskami

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu. Dodać cebulę drobno pokrojoną. Dusić dodając kminek, paprykę i na końcu pokrojoną w kostkę baraninę. Kiedy mięso po zagotowaniu będzie na pół miękkie, dodać wypłukaną kiszoną kapustę, paprykę i pomidory, trochę wody i czerwone wino. Gotować do miękkości.
Przygotowanie klusek. Umyte i ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie przepuścić przez maszynkę. Po ostudzeniu dodać mąkę, sól, odrobinę mielonego kminku. Gnieść dodając ubite na sztywną pianę białko. Formować kuleczki i gotować w osolonej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 05.04.2011 12:39
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak