Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta fasolowo - paprykowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. ugotowanych ziaren białej fasoli (może być z puszki) 3/4
ząbek czosnku 1
papryczki chili 1/2
łyżki oliwy 1-2
sól, ew. zioła w/g własnego smaku do smaku:
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta fasolowo - paprykowa

Paprykę pieczemy w całości, studzimy. Oczyszczoną, obraną ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki - rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 31.05.2012 20:36
Pomysłowe.
goofy9 21.12.2011 23:18
wygląda przepysznie
SmacznaPyza 07.11.2011 12:46
dokładnie tak - szczególnie, że wędliny coraz gorsze w smaku....
PaniMISIOWA 07.11.2011 10:35
super alternatywa dla wędliny i sera...
Ewa104 08.03.2011 21:57
Fajny pomysł i ciekawa odmiana.
bietka 26.10.2010 12:07
nigdy nie robiłam takiej:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak