Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ptysiowe - przepis podstawowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 1
szkl. wody 1
gram masła lub margaryny 50
szczypta soli 1
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ptysiowe - przepis podstawowy

Mąkę trzeba przesiać. Nie dodajemy żadnego proszku - ciasto urośnie dzięki wytworzonej parze wodnej. W rondlu zagotowujemy wodę dodając masło i sól - jeśli będziemy robić słodkie nadzienie to do wody dodajemy jeszcze 1 op. cukru wanilinowego. Kiedy płyn się zagotuje zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, wsypujemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek - ciasto zmieni nam się w kluchę, ale tak ma być. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok.2-3 min., aby mąka dobrze się zaparzyła, ciasto powinno stać się lśniące i nieco szkliste. Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut aby troszkę przestygło, ale tylko trochę. Do jeszcze gorącego wbijamy jedno jajko i cały czas energicznie mieszamy - można łyżką drewnianą albo gałką, albo mikserem. Cały czas ubijając dodajemy kolejno pozostałe jajka. Po dodaniu każdego jajka ciasto nam się najpierw jakby rozwarstwi i rozrzedzi aby po chwili znów zgęstnieć. Będzie kleiste. Po wmieszaniu wszystkich jaj ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę dowolne kształty. Można też spróbować nałożyć je łyżką maczaną w zimnej wodzie, ale to trudne i nie wychodzą ładne. Wyciskamy podłużne porcje 8-10 cm na eklerki; okrągłe, spiralne śr. ok. 5cm na ptysie, można też wycisnąć duży wieniec po okręgu albo małe krople na groszek ptysiowy do zup. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy bo urosną m/w 3-krotnie. Blaszkę, przed wyciśnięciem ciasta, smarujemy cienko olejem albo wykładamy papierem do pieczenia, można ją też płukać zimną wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C i pieczemy tak 10 min. po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy dalsze 15-20 min.. Im mniejsze porcje ciasta wycisnęliśmy tym krócej pieczemy - ciastka mają być wyrośnięte i rumiane. Nie wolno otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie i zakalec murowany!!! Gotowe ciastka wyjmujemy i, jeśli chcemy je nadziać, jeszcze gorące przekrawamy w poprzek nożem z piłkowanym ostrzem. W mniejszych możemy zrobić dziurkę końcem noża od spodu. Zostawiamy do ostygnięcia. A później to już kwestia smaku - za pomocą szprycy możemy je nadziewać bitą śmietaną, dowolnym kremem albo np. grzybami czy warzywami. W te przekrojone nakładamy nadzienie na dolną część i przykrywany górną, te mniejsze nadziewamy przez otwór od spodu. Ważne jest tylko żeby nadziewać je na krótko przed podaniem bo inaczej ciasto zmięknie i nie będzie apetyczne. Wierzch słodkich ptysiów czy eklerów posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy albo polewamy np. stopioną czekoladą. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać ok. 12-15 eklerów czy ptysiów o podanym wyżej rozmiarach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:41
zerknij na datę dodania przepisu i zgłoś jeśli masz ochotę
Smaczna_B 30.10.2013 16:54
czepia się innych a powiela zdjęcia do innych przepisów , cwane
Goya 15.04.2012 16:12
super
Magda60 06.02.2012 22:16
supeer
malcik111 06.02.2012 20:57
super! zawsze miałam problem z nimi
ewa19a 14.03.2011 17:30
super
ewa19a 14.03.2011 17:30
super
kasiurek 29.09.2010 08:18
pycha ptysie
Katarzyna156 13.09.2010 08:32
Zawsze mam problem z tym ciastem :(
Patrycja42 12.06.2010 22:19
Te same zdjęcia dodałaś do innego przepisu :/ nie za dużo ?????????
Patrycja42 12.06.2010 22:19
Te same zdjęcia dodałaś do innego przepisu :/ nie za dużo ?????????

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak