Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z ciasta ptysiowego

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
sól
mąka krupczatka
jajko
rodzynki
olej
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ciasta ptysiowego

Zagotować 0,25 litra wody z tłuszczem i solą. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę tak aby nie powstały grudki . Masę ponownie podgrzewać, mieszać do czasu aż ciasto stanie się lśniące oraz będzie odstawać od ścianek naczynia i od łyżki . Gorącą masę łożyć do miski , wbić pojedynczo jajka i dodać rodzynki .Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne .Następnie odstawić je na 20 minut do lodówki .Ciasto kłaść za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.Ciepłe posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak